Ziua Mondială a Inimii – 2021 | Bolile de inimă nu așteaptă! Mergi la medic!

Categories :

Ziua Mondială a Inimii – 2021

Bolile de inimă nu așteaptă! Mergi la medic!

 

29 septembrie 2021

De Ziua Mondială a Inimii, Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România readuc în discuție bolile cardiovasculare, nevoia de informare a pacienților și de control periodic al factorilor de risc.

Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivelul UE, 36% din decesele înregistrate fiind de cauză cardiovasculară – aproximativ 60 de milioane de oameni. România continuă să aibă o rata de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană.

Pacienții au nevoie de informații despre hipertensiunea arterială (62%), insuficiența cardiaca și angina pectorală (25%), fibrilația atrială (17%).

Principalele probleme cu care se confruntă pacienții rămân: lipsa de gratuitatate a tratamentelor și investigațiilor (48%), lipsa accesului la medicii specialiști (43,8%), lipsa de educație medicală și timpul limitat al pacienților (35,8%), lipsa de informare a pacienților cu privire la drepturile lor (27,6%).

“Fundația Română a Inimii desfășoara campanii de informare si conștientizare a populației privind diagnosticul precoce și tratamentul insuficienței cardiace, al infarctului miocardic, precum și a bolilor care pot afecta inima. Numai un om informat poate preveni bolile cardiovasculare. “Totul pentru inima ta” reprezintă primul program național de prevenție a bolilor cardiovasculare din România” a declarat Profesor Dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundației Române a Inimii.

“În acest context, credem că este nevoie demers de conștientizare și informare a publicului larg, a pacienților și a autorităților din România cu privire la importanța controalelor periodice. Totodată, ne dorim ca accesul pacienților la diagnosticare și tratament să fie unul cât mai simplu și mai accesibil. În secolul 21 boli precum hipetertensiunea arterială, insuficiența cardiacă sau fibrilația atrială nu mai pot fi o condamnare pentru un pacient”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.