STOP HTA – Ziua Mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Categories : ,

  Hipertensiunea arterială afectează aproape jumătate din populația României și este un factor major de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare grave precum accidentele vasculare cerebrale, infarctul miocardic, insuficiența cardiacă și aritmii periculoase, cum ar fi fibrilația atrială.

       Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, alături de Primăria Sectorului 3 și alte organizații de prestigiu, organizează sâmbătă, 18 mai, în Parcul Alexandru Ioan Cuza, evenimentul comunitar „STOP HTA” în spiritul Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale. Parteneri de implementare sunt Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, prin Grupul de Lucru „Hipertensiune arterială”, Colegiul Medicilor din București și Societatea Studenților Mediciniști din București.

        Într-o perioadă în care sănătatea cardiovasculară necesită acțiuni concrete, evenimentul „STOP HTA” propune o abordare multifactorială. Acesta combină educația pentru sănătate, prevenția și screeningul activ al populației în vederea combaterii hipertensiunii arteriale.

        Concret, pe aleea principală a Parcului Alexandru Ioan Cuza vor fi desfășurate între orele 10.30-15.30 acțiuni precum:

  • Screening gratuit (între orele 10.30-15.30): Măsurarea tensiunii arteriale va fi efectuată de medici și studenți la medicină în corturi special amenajate. Fiecare participant va primi materiale informative personalizate bazate pe rezultatele screeningului cu recomandări specifice pentru managementul tensiunii arteriale.
  • Ateliere educative: 11.00-12.00: Atelier despre tehnicile corecte de măsurare a tensiunii arteriale și despre influența factorilor de stil de viață asupra sănătății cardiovasculare; 12.00-13.00: Sesiune dedicată influenței hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii, cu discuții despre riscuri și măsuri preventive; 13.00-14.00: Atelier despre tehnicile corecte de măsurare a tensiunii arteriale și despre influența factorilor de stil de viață asupra sănătății cardiovasculare.
  • Marșul celor 10.000 de pași începând cu ora 13.00 din capătul aleii principale a parcului. Participanții vor primi numere de participare și vor fi încurajați să efectueze o tură completă a lacului din parc.

       La sfârșit va avea loc o tombolă pentru a premia participanții, subliniind importanța monitorizării tensiunii arteriale.

Apel la acțiune

          În spiritul acestei zile și din grijă pentru starea de sănătate a locuitorilor, invităm toți cetățenii să se alăture inițiativei comunitare „STOP HTA”. Putem afla împreună mai multe despre gestionarea hipertensiunii arteriale și despre măsurile proactive de menținere a sănătății cardiovasculare. Prin educație și prevenție putem face pași importanți în reducerea impactului acestei boli tăcute, dar periculoase.

„Este imperativ să conștientizăm gravitatea hipertensiunii arteriale și să acționăm concret pentru a educa populația cu privire la măsurile preventive. Prin astfel de inițiative comunitare, nu doar că promovăm sănătatea, dar construim și o cultură a prevenției care poate salva vieți”, a declarat Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Senatului UMFCD și a Fundației Române a Inimii.