Cum trebuie să-mi schimb stilul de viață dacă am hipertensiune arterială?

Eliminarea factorilor de risc cardiovasculari ajută atât la evitarea apariției hipertensiunii arteriale, cât și la un mai bun control al valorilor ei la pacienții deja diagnosticați. Cea mai importantă schimbare este renunțarea la fumat. Pe lângă scăderea riscului de infarct, accident vascular cerebral sau cancer, viața fără fumat vă aduce și beneficii imediate, precum creșterea capacității de efort sau economisirea unor sume importante de bani!

Al doilea pas important, după ce ați aruncat țigara, este să ieșiți în aer liber și să faceți cât mai multă mișcare. Plimbări cât mai lungi pe jos sau cu bicicleta, alergări, dans sau înot vă întărește inima și vă protejează vasele de sânge!

Al treilea factor important este alimentația sănătoasă. Nu există un regim minune, ci doar alimente care trebuie evitate (sarea, grăsimile animale, dulciurile) și alimente care trebuie consumate din belșug (fructele, legumele, cerealele integrale). Aceste 3 schimbări ne ajută să combatem foarte ușor și ceilalți factori de risc: obezitatea și stressul.

Schimbările necesare pot părea dificile, dar cu ajutorul celor dragi ele devin mai ușor de făcut. Nimic nu este prea greu atunci când țelul final este atât de important: o viață sănătoasă, fără hipertensiune și fără boli cardiovasculare!