De ce este colesterolul crescut este un factor de risc cardiovascular?

De ce este colesterolul crescut este un factor de risc cardiovascular?

Colesterolul este o substanţă grasă importantă pentru metabolismul corpului dumneavoastră.

El se găseşte în mod normal în cantităţi mici şi este esenţial pentru funcţionarea corectă a organismului. Totusi, cu cât el se găseşte în cantitate mai mare în sângele dumneavoastră, cu atât creşte riscul de a suferi de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge. Colesterolul este de mai multe feluri: colesterol „rău” (sau LDL in termeni medicali) şi colesterol „bun” (sau HDL in termeni medicali).

Colesterolul „rău” (LDL) reprezintă grăsimile transportate de la ficat către restul organismului. În schimb, colesterolul „bun” (HDL) sunt grăsimile care sunt aduse de la celule înapoi către ficat.

Niveluri crescute de colesterol „rău” (LDL) duc în timp la depunerea substanţelor grase în peretele vaselor de sânge. Acest proces poartă numele de ateroscleroză. Aceasta duce în timp la blocarea şi îngroşarea arterelor, ceea ce duce mai departe la scăderea cantităţii de sânge care ajunge la inimă sau la creier. Astfel creşte riscul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.

O altă categorie de grăsimi care se găseşte în organism în mod normal sunt trigliceridele. Ele reprezintă cele mai importante rezerve de energie ale corpului nostru. Dacă sunt prezente în cantitate prea mare, şi trigliceridele vă pot creşte riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge.