Tromboza venoasă

Cum apare tromboza venoasă?

Atunci când sângele stagnează în vene, mai ales la nivelul membrelor inferioare, există riscul să apară un cheag de sange (denumit in termeni medicali „tromb”).

Cheagul va bloca curgerea sângelui în acea venă și în țesuturile pe care ea le drenează. În termeni medicali, boala se numește „tromboză venoasă”. Boala afecteaza in special venele profunde, care sunt venele cele mai importante (tromboza venoasa profunda). Mai rar pot fi afectate venele superficiale, aflate imediat sub piele (tromboza venoasa superficiala).

Factorii care vă pun la risc pentru această boală sunt multipli. Fumatul strică peretele tuturor vaselor. Obezitatea și sedentarismul îngreunează circulația sângelui prin venele membrelor inferioare. Insuficiența venoasă cronică și varicele se pot complica cu o tromboză venoasă.

Traumatismele membrelor inferioare pot leza indirect venele. Intervențiile chirurgicale ortopedice, imobilizarea în gips sau prezența unui cancer pot crește riscul de apariție a unei tromboze venoase.

De asemenea, mersul indelungat cu masina sau zborurile lungi cu avionul favorizeaza stagnarea sangelui in venele membrelor inferioare, cu cresterea riscului de tromboza venoasa.

TROMBEMBOLISMUL VENOS – Mecanisme si factori de risc
Care sunt simptomele trombozei venoase?

Simptomele sunt diferite în funcție de vena afectată.

Dacă vena este la suprafață (tromboza venoasa superficiala), puteți observa un cordon roșu, dureros, imediat sub piele. Dacă este afectată una dintre venele mari și profunde (tromboza venoasa profunda), întreg membrul se poate umfla și poate fi dureros. De cele mai multe ori simptomele apar brusc.

Cele mai afectate sunt membrele inferioare.

Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie să vă prezentați la medic!

Diagnosticul de tromboza venoasă se pune în urma unei ecografii vasculare.

TROMBEMBOLISMUL VENOS – SEMNE, SIMPTOME, INVESTIGATII
Care este tratamentul trombozei venoase?

Tratamentul este diferit în funcție de vena afectată. În cazul unei tromboze venoase superficiale, vi se pot recomanda unguente cu heparină, precum și profilaxia și tratamentul varicelor, dacă suferiți de această patologie.

În schimb, dacă este vorba despre o tromboză venoasă profundă, tratamentul va include obligatoriu medicație anticoagulantă. Acestea sunt substanțe care îngreunează formarea de cheaguri, cu scopul de împiedica extinderea acestora, precum si desprinderea cheagurilor cu migrarea lor la nivelul plamanilor si aparitia celei mai importante complicatii a acestei boli, trombembolismul pulmonar.

Este important să vă prezentați ulterior la controalele recomandate de medic, pentru a stabili durata acestui tratament. Dacă ați înlăturat factorii predispozanți, anticoagulantul va fi oprit după câteva luni. Dacă există și alte boli asociate, este posibil să fie nevoie să luați aceste medicamente pentru tot restul vieții.

La fel ca în cazul tuturor celorlalte boli cardiovasculare, este mai bine să prevenim decât să tratăm.

Trebuie să renunțați la fumat, să vă păstrați o greutate normală și să faceți mișcare!

In cazul mersului cu masina, faceti pauze dese pentru a va „dezmorti” picioarele. In cazul zborurilor lungi cu avionul, cititi cu atentie recomandarile din revistele aflate in buzunarele scaunelor si consultati medicul de familie inainte de zbor asupra eventualelor masuri de prevenire.

Dacă ați suferit la un moment dat de tromboză venoasă profundă, nu neglijați controalele medicale periodice și respectați indicațiile medicului cu privire la tratamentul anticoagulant prescris!

TROMBEMBOLISMUL VENOS – TRATAMENT