Cum măsurăm tensiunea arterială?

Primul pas pentru a ști dacă suferiți de hipertensiune arterială este acela de a vă măsura corect tensiunea! Chiar dacă nu aveți simptome și nici antecedente medicale, este recomandat ca după vârsta de 40 de ani să vă măsurați tensiunea arterială cel puțin o dată pe an.

Tensiunea arterială se poate măsura folosind o gamă variată de dispozitive: manuale, cum este clasicul tensiometru medical, sau automate. Cele automate pot fi fixe, precum în spitale sau farmacii, sau portabile, de mici dimensiuni, accesibile pentru a fi procurate și utilizate la domiciliu.

Trebuie să avem în vedere importanța calibrării corecte a acestor dispozitive.

La fel de importante sunt și condițiile în care măsurăm tensiunea arterială. Ea se măsoară corect în șezut, la oricare din brațe (ideal la ambele, pe rând), cu brațul relaxat.

Trebuie să vă asigurați că sunteți relaxat în momentul măsurătorii și că au trecut minim 15 minute de la ultima țigară fumată sau de la un efort fizic mai intens. Rezultatul, cele două numere obținute, tensiunea arterială sistolică și diastolică, nu trebuie să depășească valorile de 130 și 85 de milimetri coloană de mercur.