FIBRILATIA ATRIALA

Fibrilatia atriala
Ce este fibrilatia atriala?

Fibrilatia atriala reprezinta un ritm neregulat si adesea rapid al inimii, care poate creste riscul de accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca sau alte complicatii legate de inima. In mod normal, inima noastra se contracta si se relaxeaza intr-un ritm regulat. In fibrilatia atriala, camerele superioare ale inimii (care poarta numele de atrii) se contracta haotic si neregulat si nu mai pot functiona eficient pentru a impinge sangele mai departe. Stagnarea (staza) sangelui in aceste camere poate duce la formarea de cheaguri de sange, care pot migra spre alte organe si pot bloca curgerea sangelui (ischemie).

Episoadele de fibrilatie atriala pot sa treaca de la sine, sau puteti dezvolta fibrilatie atriala care devine permanenta. Si intr-un caz si in celalalt, fibrilatia atriala poate fi tratata.

Primul pas este să vă informați despre boala dumneavoastră!
Cum pot sti ca am fibrilatie atriala?

Un puls neregulat, manifestat de obicei prin palpitatii, ar putea fi un semn ca aveti fibrilatie atriala. Cu toate acestea, unii oameni au simptome usoare, in timp ce alti oameni nu au simptome deloc iar boala poate sa fie descoperita intamplator in timpul unui control medical.

Simptome si factori de risc in fibrilatia atriala

Care sunt cauzele fibrilatiei atriale? Oare sunt la risc?

Cauzele posibile ale fibrilatiei atriale includ hipertensiunea arteriala, bolile valvelor inimii, bolile glandei tiroide, infectiile, stressul, expunerea la stimulente, cum ar fi medicamentele, cofeina, tutunul sau alcoolul. Fibrilatia atriala poate fi insa asociata si cu boli grave de inima, cum sunt infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca.

Totusi, multi oameni, mai ales cei mai tineri, pot dezvolta fibrilatie atriala fara o cauza anume!

Cum se diagnosticheaza fibrilatia atriala?

Adesea, fibrilatia atriala este diagnosticata atunci cand oamenii au palpitatii sau sesizeaza un puls neregulat si se adreseaza medicului. Alteori insa, este surprinsa in timpul unui control medical de rutina. Pentru a diagnostica fibrilatia atriala, medicul va efectua un examen fizic complet si va efectua si cateva teste.

Diagnosticul corect al fibrilatiei atriale se stabileste numai dupa ce se efectueaza o electrocardiograma!

Medicul dumneavoastră va poate recomanda sa purtati si un monitor Holter. Acest test este asemanator unei electrocardiograme, cu excepția faptului ca va inregistreaza activitatea electrica a inimii timp de cel putin 24 de ore. Monitorizarea Holter este utila in cazul in care aveti numai episoade scurte de fibrilatie atriala, care nu apar intotdeauna pe electrocardiograma.

De ce este periculoasa fibrilatia atriala?

Principala complicatie a fibrilatiei atriale este accidentul vascular cerebral. In fibrilatia atriala, contractiile haotice ale atriilor pot face ca sangele sa stagneze in atrii si sa formeze cheaguri. Dacă un astfel de cheag pleaca din inima poate ajunge sa circule intr-o artera care hraneste creierul. Acolo ar putea bloca fluxul de sange, provocand un accident vascular cerebral.

Medicatia anticoagulanta corect administrata va pot reduce foarte mult riscul unui accident vascular cerebral!

Fibrilatia atriala netratata corespunzator poate slabi in timp inima si poate duce la insuficienta cardiaca.

Majoritatea oamenilor care sufera de fibrilatie atriala pot sa duca o viata perfect normala, insa au nevoie de medicamente pentru a controla ritmul cardiac sau frecventa cardiaca.

Riscuri in fibrilatia atriala

Care este tratamentul fibrilatiei atriale?

Fibrilatia atriala va poate afecta calitatea vietii si va poate impiedica sa faceti activitatile obisnuite, de zi cu zi. In functie de cat de grave sunt simptomele, medicul va poate recomanda medicamente, sau chiar unele proceduri interventionale sau chirurgicale pentru a mentine inima intr-un ritm normal. Medicul dumneavoastra va decide cel mai bun tratament in funcție de cat de grave sunt simptomele, de cauza care a dus la aparitia bolii (daca este cunoscuta) si de durata episodului de fibrilatie atriala.

Medicul va poate administra medicamente pentru a aduce ritmul inimii inapoi la normal (procedura numita cardioversie) sau pentru a incetini ritmul inimii. Uneori insa medicii pot incerca sa readuca la normal ritmul inimii cu ajutorul unui soc electric. De asemenea, medicul dumneavoastra s-ar putea sa va recomande medicamente anticoagulante pentru a impiedica formarea cheagurilor de sânge.

Adresati-va medicului dumneavoastra in mod regulat pentru a va monitoriza ritmul si frecventa inimii daca sunteti in fibrilatie atriala!

Tratament si preventie in fibrilatia atriala

Brosura Fibrilatie Atriala