Sunt la risc de a avea hipertensiune arterială? Ce pot să fac?

Dacă sunteți sănătos, probabil că vă întrebați care este riscul dumneavoastră să suferiți de hipertensiune arterială.

După cum am menționat anterior, hipertensiunea arteriala primară sau esențială nu are o cauză cunoscută, dar are anumiți factori de risc. Persoanele care au unul sau mai mulți dintre acei factori de risc au o probabilitate mai mare de avea hipertensiune arterială. În funcție de posibilitatea de a-i influența/controla, acești factori de risc se pot împărți în două clase.

Prima, cea a factorilor neinfluențabili, se referă la acei factori care nu pot fi modificați. Aceștia sunt vârsta, sexul, rasa și ereditatea. Înaintarea în vârstă crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială. Bărbații au risc mai mare comparativ cu femeile. Existența rudelor apropiate care suferă de hipertensiune arterială crește riscul unei persoane de a avea această boală. Din păcate, nici unul dintre acești factori nu sunt sub controlul nostru.

De cealaltă parte avem factorii influențabili, care pot fi controlați sau chiar eliminați pentru a scădea riscul de hipertensiune arterială. Primul pe listă și de departe cel mai nociv dintre toți este fumatul. Persoanele sedentare și cele care au o dietă nesănătoasă, bogată în sare, grăsimi și dulciuri sunt, de asemenea, la risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială și complicații cardiovasculare. Obezitatea s-a dovedit a fi la rândul la ei un factor corelat cu apariția hipertensiunii, după cum și stressul prelungit crește riscul de boală. Îndepărtarea acestor factori prin schimbarea stilului de viață vă poate scădea semnificativ riscul de a avea hipertensiune arterială.

Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi!