Infarctul

Semnale de alarma. Cum recunosc infarctul miocardic?

Infarctul miocardic (atacul de cord) si accidentul vascular sunt principalele cauze de deces in Romania. Recunoscut la timp un pacient cu infarct are sanse MAJORE de a fi salvat si de a fi recuperat daca ajunge la spital in primele 4-6 ore de la debut. Invatati sa recunoasteti semnele de avertizare si simptomele unu atac de cord, ca sa stiti ce sa faceti daca le vedeti sau le experimentati.

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, este posibil sa aveti un atac de cord
  • Durere brusc apărută în mijlocul pieptului (apăsare violentă, strângere, presiune sau strangulare); durerea poate ajunge în umeri, ambele brațe, la baza gâtului și/sau în mandibulă
  • Respirație greoaie
  • Transpirații reci, paloare
  • Teamă (anxietate)
  • Palpitații (bătăi neregulate ale inimii)
  • Greață

Dacă aceste simptome persistă mai mult de 15 minute, luați în considerare un infarct de miocard şi sunaţi imediat la 112!

Primele ore de după debutul unui infarct reprezintă perioada cea mai critică pentru pacient din două motive:

  1. Riscul mare de deces prin stop cardiac indus prin tulburari severe ale ritmului inimii;
  2. Extinderea progresivă a ariei de necroză.

În consecinţă, aveţi două obiective:

  • Să sunaţi la 112 ca să vă asiguraţi că pacientul va ajunge rapid la spital!
  • Să supravegheaţi pacientul şi să ştiţi să interveniţi în situaţia în care apare stopul cardiorespirator (să ştiţi să aplicaţi manevrele de resuscitare)!

res1

Apariţia stopului cardiorespirator este anunţată de pierderea cunoştinţei pacientului. În acest moment trebuie să aplicaţi prevederile protocolului de “Suport vital de bază”.

1. Asiguraţi securitatea dumneavoastră, a victimei şi a persoanelor din jur. Fiţi sigur că în zona în care vă aflaţi nu se pot produce accidente.

2. Solicitaţi ajutorul altor persoane. Acţionând singur vă veţi epuiza rapid forţele.

res2

3. Aşezaţi victima pe spate.

4. Ridicaţi mult bărbia victimei (faceţi hiperextensia capului victimei). Pentru aceasta se plasează o mână pe fruntea pacientului, iar vârfurile degetelor celeilalte mâini se plasează sub bărbia victimei. Din această poziţie se “basculează“ capul victimei aşa cum se poate vedea în figura alăturată.

res3

5. Menţinând căile aeriene deschise, vă aplecaţi deasupra victimei şi încercaţi să stabiliţi, în maxim 10 secunde, dacă victima respiră normal, astfel:

  • simţind pe propriul obraz eventualul flux de aer expirat de victimă;
  • ascultând zgomotele respiratorii;
  • privind toracele victimei în încercarea de a surprinde eventualele mişcări respiratorii ale acestuia.

Dacă victima nu respiră și încă nu ați făcut-o, SUNAŢI acum la 112 și anunțați că aveți un pacient în stop cardiac, după care începeți resuscitarea.

res4

6. Se plasează podul palmei pe centrul toracelui victimei. Podul palmei celeilalte mâini se plasează peste mâna care se află pe torace şi degetele mâinilor se întrepătrund.

EXECUTAȚI ASTFEL 30 DE COMPRESII PE TORACELE PACIENTULUI !

Compresiile sunt corecte dacă sternul victimei se înfundă cu 4-5 cm, iar ritmul compresiilor este de aproximativ 100 pe minut.

res5

7. După 30 de compresii faceți 2 respirații “gură la gură” astfel:

  • se redeschid căile aeriene prin re-extensia capului victimei;
  • se suflă constant în gura victimei; în acest timp, cu degetul mare și cu arătătorul mâinii se pensează nasul acestuia.
DACĂ DIN DIVERSE MOTIVE NU PUTEȚI EFECTUA RESPIRAȚIE “GURĂ LA GURĂ”, ATUNCI EFECTUAȚI NUMAI COMPRESIILE TORACICE, ÎN MOD CONTINUU

DUPĂ CE AȚI EFECTUAT 2 RESPIRAȚII FACEȚI, DIN NOU, 30 DE COMPRESII TORACICE CONTINUAȚI COMPRESIILE TORACICE ȘI RESPIRAȚIA ARTIFICIALĂ ÎN RAPORT 30/2 PÂNĂ LA SOSIREA AMBULANȚEI.

Resuscitarea
Ce este si cum se produce infarctul de miocard?

Un infarct miocardic sau atac de cord este o afecțiune acută, extrem de serioasă care are loc atunci când una din arterele coronare este blocată brusc (ocluzie).

Ocluzia se face printr-un cheag de sânge (TROMB) care se dezvoltă foarte rapid la nivelul unei plăci de aterom care se rupe. Astfel, porțiunea de miocard care era irigată de artera coronară respectivă nu mai este alimentată cu sânge, fapt care este urmat de distrugerea progresivă a fibrelor musculare din zona respectivă, proces denumit NECROZĂ.

Prin urmare, prin infarct de miocard se înţelege necroza miocardică indusă de ocluzia bruscă (acută), printr-un tromb, a unei artere coronare.

IMPORTANT ! NECROZA (INFARCTUL) POATE FI LIMITATĂ (LIMITAT) !

Necroza NU se produce imediat după ocluzie. Ea debutează după 20 de minute de la ocluzie în centrul zonei de miocard ameninţate și se extinde progresiv, în “pată de ulei”, astfel încât după 4-6 ore cuprinde întreaga arie irigată de coronara ocluzionată.

Înlăturarea precoce (în primele 4-6 ore) a trombusului care a indus ocluzia arterei coronare (“destuparea” arterei) poate conduce la reluarea fluxului de sânge prin această arteră, fapt care conduce la reluarea irigării miocardului aflat în suferinţă (“reperfuzie miocardică”). Drept rezultat, evoluţia necrozei poate fi oprită, iar aria de infarct poate fi limitată.

Prin urmare, șansele unui pacient de a supraviețui și de a se recupera după un infarct depind de rapiditatea cu care trombul care a ocluzionat artera coronară este înlăturat, iar irigarea miocardului este reluată.

Recunoaşterea imediată a semnelor de infarct şi transportul rapid al pacientului la un spital capabil să efectueze imediat reperfuzia miocardică sunt condiţiile capitale care trebuie îndeplinite pentru salvarea vieţii şi recuperarea pacientului !

De ce este infarctul de miocard o extrema urgenta?
  • Pentru ca infarctul este mortal! In primele ore de la debut exista un risc major de stop cardiac si de deces!
  • Pentru ca pacientul cu infarct, aflat în stop cardiac, are mari şanse de a fi salvat de o interventie rapida si de o echipă medicală bine pregatită!
  • Pentru ca aria de infarct (muschi cardiac care moare) se extinde cu fiecare minut care trece!
  • Pentru ca aceasta extindere a infarctului poate fi oprită daca cheagul (trombul) care a astupat artera coronară care aduce sange la muschiul cardiac este înlaturat precoce (metoda numita in termeni medicali reperfuzia miocardică);
  • Pentru ca mortalitatea pacientilor cu infarct este foarte redusă iar evolutia lor ulterioară este net ameliorată daca aceasta reperfuzie este efectuată în primele 4-6 ore!
DE CE ESTE INFARCTUL DE MIOCARD O EXTREMA URGENTA ?
Ce se va intampla cu pacientul dupa ce va fi preluat de echipajul ambulantei?
  • Personalul ambulanţei va monitoriza continuu ritmul inimii, tensiunea arterială şi respiraţia pacientului;
  • Dacă pacientul este în stop cardiac, echipajul va începe sau va continua manevrele de resuscitare aplicând protocolul “Suportul avansat al vieţii”. Acest protocol presupune continuarea compresiilor toracice, folosirea unor aparate de susţinere a respiraţiei pacientului, administrarea de şocuri electrice, montarea unei perfuzii şi administrarea pe cale venoasa de medicamente ale resuscitării;
  • Astfel monitorizat şi tratat, pacientul va fi transportat la cel mai apropiat spital. Dacă timpul de transport este lung, atunci se va institui un tratament care va avea drept scop dizolvarea cheagului (trombului) care a astupat artera coronară implicată în infarct (tratament trombolitic).
Ce se va intampla cu pacientul dupa ce va fi internat?
  • După internare, pacientul va continua sa fie monitorizatcu mare atentie;
  • Obiectivul major după internare este destuparea (dezobstrucţia) arterei coronare prin distrugerea cheagului (trombului) şi reluarea fluxului prin această arteră (metoda numita in termeni medicali reperfuzia coronariana). Cheagul (trombul) care a astupat (ocluzionat) artera coronară poate fi înlăturat prin angioplatie coronariana sau tromboliza.
Ce se va intampla la camera de garda
Complicatii

Deoarece o parte a inimii este deteriorată sau moare în timpul unui infarct miocardic pot apărea şi complicaţii.

Cele mai frecvente probleme care pot apărea după un atac de cord sunt ritmurile cardiace anormale sau aritmiile, insuficienţa cardiacă si pericardita.

Alte probleme care pot apărea mai rar includ rupturi în mușchiul cardiac, valvulopatia, embolia pulmonara şi accidentele vasculare pulmonare.

Aceste complicaţii determină de obicei simptome bruşte şi severe şi necesită tratament de urgență, care ar putea include medicamente, intervenții chirurgicale sau alte proceduri.

Ce poate merge rau dupa un infarct miocardic
Preventia

Un stil de viata sanatos poate impiedica aparitia bolii coronariene și a unui infarct.

Daca ati suferit deja un infarct, puteți reduce semnificativ riscul de a il repeta prin administrarea medicamentelor conform prescriptiei medicului dumneavoastra dar si printr-un stil de viata activ. Lipsa activitatii fizice, o dieta neadecvata și alte obiceiuri nesanatoase pot avea efecte nefaste asupra sanatatii si pot creste riscul de a dezvolta un infarct miocardic.


Ce puteti face?
  • Renuntati la fumat
  • Alegeti o alimentatie sanatoasa
  • Controlati nivelul colesterolului
  • Controlati valorile tensiunii arteriale
  • Fiti activ fizic in fiecare zi
  • Pastrati o greutate sanatoasa
  • Controlati diabetul zaharat
  • Reduceti stresul
  • Limitati consumul alcoolul

Pentru mai multe informatii de legate de factorii de risc ce pot fi modificati la orice varsta pentru a impiedica aparitia unui infarct accesati sectiunea Factori de risc.

Dacă aveți peste 40 de ani, ar trebui să vă adresați medicului pentru un consult cardiologic si pentru a va evalua riscul de a avea infarct in următorii 10 ani.

Factorii de risc si preventia Infactului Miocardic
Infarctul nu poate astepta
Brosura INFARCTUL MIOCARDIC ACUT