Categories :

Comunicat de presă

 În inima problemei: 1 din 2 persoane diagnosticate cu insuficiență cardiacă moare la 5 ani de la diagnostic

 E în puterea noastră să schimbăm viitorul pacienților cu insuficiență cardiacă!

 

București, 22 IUNIE 2021. În România există o categorie din ce în ce mai mare de pacienți ”invizibili”, care se sting din viață subit, fără ca semnalele de alarmă să fi fost luate în considerare în mod activ de către sistemul de sănătate sau chiar de către ei înșiși: pacienții cu insuficiență cardiacă.  Insuficiența cardiacă este o boală subdiagnosticată, care afectează grav calitatea vieții celor care trăiesc cu acestă afecțiune, ai cărei statistici sunt grăitoare: anual avem 44 de mii de cazuri noi.

Imaginea alarmantă descrisă prin cercetăriile derulate la nivel național necesită o intervenție rapidă: populația afectată de insuficiența cardiacă este aproximativ egală cu populația cumulată a orașelor Cluj, Iași și Timișoara.

 Astfel, 4,7% din populația adultă din România suferă de insuficiență cardiacă. 30% dintre cazuri ajung la spital în stadii agravate ale bolii, iar 1 din 2 persoane nou diagnosticate cu insuficiență cardiacă moare în următorii 5 ani.

Pornind de la această realitate, marți, 22 iunie 2021, a avut loc la Palatul Parlamentului dezbaterea ”În inima problemei”, o inițiativă colaborativă pentru conștientizarea și managementul îmbunătățit al insuficienței cardiace, inițiată de Societatea Română de Cardiologie, Fundația Română a Inimii, Societatea Națională de Medicina Familiei și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, cu sprijinul AstraZeneca.

 

 

DESCARCĂ COMUNICATUL DE PRESĂ