Cum pot să mă las de fumat?

Când inhalăm fumul de ţigară introducem în plămâni mii de substanţe toxice.

Principala substanţă din fumul de ţigară responsabilă de dependenţa fizică este nicotina. În momentul în care vă aprindeţi o ţigară, nicotina ajunge imediat prin sânge la creier şi dă o stare de linişte şi relaxare. Atunci când nivelul nicotinei din sânge scade, apare nevoia de o nouă ţigară. În felul acesta fumătorii simt nevoia să fumeze mereu pentru a se putea simţi cât mai bine.

Dependenţa de fumat poate fi greu de invins, dar nu imposibil. Iată câteva sfaturi practice care vă vor ajuta să vă lăsaţi de fumat cu succes:

  • Un plan eficient este sa vă lăsaţi brusc. Aruncaţi toate ţigările, scrumierele, brichetele pentru a scăpa de tentaţii. Evitaţi o vreme petrecerile sau ieşirile în public, unde ştiţi că veţi fi tentat să fumaţi. Dacă fumaţi în maşină, aruncaţi scrumiera.
  • O metodă mai putin eficienta este să reduceţi treptat numărul de ţigări fumate pe o perioadă de mai multe săptămâni, ca într-un final să renunţaţi de tot la fumat.
  • Vorbiţi despre planul dumneavoastră cu familia şi prietenii. Este mult mai usor să vă lăsaţi de fumat dacă aveţi sprijinul celor din jur.
  • Încercaţi să vă schimbaţi rutina pentru a rămâne ocupat şi astfel să nu vă gândiţi la fumat. Puteţi citi o carte, merge la plimbări sau asculta muzica.
  • Dacă simţiţi că nevoia de tigări este mult prea mare, puteţi folosi plasturi cu nicotină, guma, spray-uri sau inhalatoare. Ele vă pot ajuta să reduceţi dependenţa de nicotină din fumul de ţigară.