Casa inimii

Categories :

De un an și jumătate ne bucurăm, atât noi, grupul de entuziaști, cât și pacienții sibieni de existența Casei Inimii. Inițiativa aparține domnului profesor Ioan Coman și se datorează Fundației Române a Inimii.

Întrucât timpul mediu acordat de un medic sfaturilor sanogenetice, în timpul unei consultații, e de 49 de secunde, ne-am gândit să reparăm această grabă prin întâlniri cu pacienții dedicate tocmai acestor discuții. Repertoriul e stabilit din anul precedent, programul e comunicat medicilor de familie care au generozitatea înțelegerii demersului. Am început, ezitant si emoționați, cu boala cardiacă ischemică. Succesul ne-a determinat să continuăm cu hipertensiunea arterială, apoi cu alte teme cardiologice populare. Urmează întrebarea „adică cine, noi?”. Am debutat în consilierea generală împreună cu un coleg cardiolog, Dr Dorin Drăghici, și o o colegă internistă, Dr Doina Arcomiță. Apoi am cooptat în faculty colegi diabetologi, neurologi, nefrologi, reumatologi. Când a venit momentul potrivit, și psiholog. Audiența prietenoasă ne-a încurajat sa continuăm.

Primul pas a fost o întâlnire cu medicii de familie, cărora le-am povestit intențiile noastre și pe care am încercat să-i convingem că nu racolarea de pacienți noi e interesul nostru. O parte dintre ei au aderat la proiect și, astfel, Societea Română a Medicilor de Familie a devenit partenera noastră. Pe măsură ce înaintam în program, mesajul nostru se diversifica și producea zvonuri, pe care le-am confirmat în apariții repetate la un post local de radio. A aflat preotul din Șeica Mare despre noi, ne-a vizitat, i-a plăcut și ne-a invitat la dumnealui în comuna. A fost un mare succes, cu prezența numeroasă a cetățenilor de acolo, a primarului, preotului, directoarei școlii, a unui medic de familie din Sibiu originar de acolo. Nu putem aprecia impactul sanogenetic al întâlnirii dar acesta e cert.

Am vizitat apoi, în echipă restrânsă, Merghindealul, un sat de la marginea județului. Acolo scopul a fost dublu, atât de educare a publicului, cât și de susținere a medicului de familie, de sincronizare a mesajului medical. Impactul a fost evident, de ambele părți, pacienții fiind încântați de mesajul nostru iar noi fiind provocați de eclectismul publicului, care n-a fost în întregime uman.

După un an de activitate, am reîntâlnit aceiași medici de familie și am dezbătut beneficiile și pierderile. Am decis să continuăm, cu avânt crescut. Ne-am întărit convingerea că scopul acestor întâlniri e să ne sincronizăm mesajul!

Tot prin Casa Inimii am început traininguri de BLS, de resuscitare, în comunitate. Cu colegi cardiologi, tineri si entuziaști, am vizitat elevi din licee și scoli sibiene pentru a-i educa despre ceea ce ei pot face pentru a-i ajuta pe cei la necaz. Am insistat ca fiecare elev să beneficieze de prezența manechinului și a noastră și să exerseze masajul cardiac extern și ventilația gură la gură.

Înainte de Craciun, copii ai unor grădinițe din Sibiu au aflat de la colegi mai tineri si mai frumoși despre importanța vieții sănătoase și a activității fizice dorite și plăcute.

Iată că, într-un an și jumătate de comunicare cu pacienții, am produs următoarele beneficii:

  • Pacienții ne văd ca pe niște amici.
  • Pacienții au un loc în care se întâlnesc pentru a dezbate și a se interesa, legănd prietenii între ei, unii dintre ei și-au schimbat viața.
  • Medicii de familie au găsit parteneri deschiși spre colaborare și o șansă de a se asigura de buna informare a pacienților doritori.
  • De asemenea, colegii tineri au o scenă pe care pot fasona comunicarea cu publicul.

În primăvara acestui an, Casa Inimii a cumpărat șase mountainbike pentru tinerii cardiologi dispuși să facă efort fizic în natură. Ele sunt folosite de colegi și au avut deja contact cu împrejurimile pitorești ale Sibiului.

Recent am pornit, după ezitări repetate si pur administrative, consilierea Stop fumat. E greu sa combați un gest cool și parșiv psihologic, promițând un bine ipotetic și întârziat.

Am fumat 24 de ani, aveam colecție de brichete frumoase, știam să fac rotocoale de fum, încercam periodic să mă las și nu știam cum. În 2008 am decis că ajunge și, în iulie, în contextul unei pneumopatii acute, cu sprijinul cabinetului Stop Fumat din Spitalul de Pneumologie Sibiu, am renunțat. Din păcate, după șase luni, am cedat tentației de a trage un fum si am recazut. În februarie 2009, din prima zi de curs Stop Fumat la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, am renunțat forever. A contribuit decisiv o informație științifică, la aflarea căreia, deși lucram în cardiologie de mulți ani, am rezonat. Am parcurs cele două cursuri, de medicație antitabagică și de tehnici cognitiv-comportamentale în terapia anitiabagică. Am învățat că trigger-ul deciziei e diferit pentru fiecare și am început consilierea stop fumat, ajustând mesajul delivrat fumătorilor dornici să își crească șansele. Deși am început într-un context istoric nefavorabil, mă bucurau succesele și, mai ales, fețele senine și sănătoase ale acestora.

Am participat la un curs de comunicare cu masele, având ca temă finală conceperea unei campanii media. Am ales un program de descurajare a începerii fumatului în rândul tinerilor dar acest demers este al autorităților, în contextul unor programe de sănătate publică.

La Casa Inimii din Sibiu, pe lângă întâlnirile periodice cu pacienții cardiovasculari, diabetici, reumatologici, internistici, am început convorbiri cu fumătorii deciși să-și schimbe viața, echipa cuprinzând medic internist, psihiatru și psiholog, astfel încercăm să ne adaptăm fiecărui caz particular.

Întâmpinăm dificultăți cu prezența medicației antitabagice în farmacii dar căutăm soluții.

Sunt medic specialist în medicină internă din 1996, cardiolog din 2000, primar, doctorand, fost cadru universitar timp de 22 de ani. Lucrez din 1992 în Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, în secția Cardiologie 2 de la înființarea acesteia în urmă cu 12 ani.