Insuficienta cardiaca

Ce este insuficienta cardiaca?

Insuficiența cardiacă este o suferință gravă, de obicei cronică, de lungă durată, a inimii. Ea este dată de pierderea capacității inimii de a-și efectua corect funcția normală, adică de a pompa sânge către organe.

Acest lucru se poate întâmpla dintr-o mulțime de cauze. Cele mai frecvente, despre care puteți găsi informații pe paginile noastre, sunt boli precum infarctul, hipertensiunea arterială sau probleme ale valvelor inimii. Acestea sunt însă doar câteva exemple. Practic orice boală a inimii, fără un tratament corespunzător, se poate complica cu insuficiență cardiacă.

Din momentul în care inima nu iși mai poate îndeplini funcția de pompă, întreg organismul suferă. Simptomele sunt chinuitoare și de lungă durată. Însă dacă urmați sfaturile medicului, vă puteți recăpăta calitatea vieții.

Primul pas este să vă informați despre boala dumneavoastră!
Respirația grea și retenția de apă – primele semne ale insuficienței cardiace

Dacă suferiți de insuficiența cardiacă, probabil că v-ați lovit deja de simptomele ei neplăcute. Dacă aveți o boală de inimă într-un stadiu ușor, este posibil ca în viitor să dezvoltați insuficiență cardiacă o dată cu agravarea ei. În ambele cazuri, este util să cunoașteți semnele insuficienței cardiace, pentru a putea merge la medic și a primi tratament.

Inima este în centrul sistemului cardiovascular. De la ea pleacă toate arterele către organism și spre ea vin toate venele care aduc sângele din corp. Din această cauză, atunci când inima este bolnavă și nu își mai poate îndeplini funcția de pompă, consecințele neplăcute se resimt în toate organele. Ea nu mai poate pompa sânge eficient, de aceea apare senzația de lipsă de vlagă, de astenie. Mai important decât atât, inima nu mai poate să preia sângele din vene, de aceea el va stagna. Aceasta se numește în termeni medicali „congestie”, iar în actele dumneavoastră e probabil să regăsiți diagnosticul „insuficiență cardiacă congestivă”.

La început, simptomele pot fi ușoare. Poate că simțiți că nu mai aveți suflu când încercați să urcați două etaje. Poate că observați că aveți picioarele ușor umflate și că ați luat în greutate câteva kilograme. Dar în timp, fără tratament, lucrurile se pot agrava. În formele avansate ale bolii, senzația de sufocare persistă și când bolnavul stă liniștit în pat. Retenția de apă poate să apară în întregul corp, chiar și în interiorul abdomenului sau toracelui.

Congestia se referă la această încărcare cu sânge a venelor și a organelor. Ea este motivul pentru care dumneavoastră simțiți toate simptomele neplăcute. Cele mai importante sunt respirația grea (dată de sângele care stagnează în plămâni) și retenția de apă – termenul medical este de „edem”.

Indiferent de gravitatea simptomelor, apariția lor trebuie să vă facă să mergeți la cardiolog, mai ales dacă vă știți deja bolnav de inimă. Orice suferință a inimii, de la un infarct vechi și până la banala hipertensiune arterială, se poate complica în timp cu insuficiență cardiacă.

Dacă simțiți că aveți respirația grea și observați că aveți picioarele umflate, mergeți la medic, deoarece este foarte probabil să aveți insuficiență cardiacă. Dacă senzația de sufocare a apărut brusc și este foarte intensă, mergeți la un spital de urgență – este posibil să fie vorba despre o problemă acută, care necesită tratament imediat.

Cauzele insuficienței cardiace. Oare sunt la risc?

Insuficiența cardiacă este ultima stație în evoluția tuturor bolilor cardiovasculare. Practic, orice boală a inimii, indiferent de mecanismul ei și de simptomele ei inițiale, va ajunge să se complice cu insuficiență cardiacă în lipsa tratamentului.

Dacă știți că aveți o boală de inimă, atunci sunteți la risc de a face în viitor insuficiență cardiacă. Infarctul, bolile valvelor inimii, chiar și banala hipertensiune arterială, toate sunt suferințe care afectează cordul în timp și îl fac să-și piardă capacitatea de a-și îndeplini funcția de pompă.

Singurul mod de a evita această boală este să respectați tratamentul prescris de medicul dumneavoastră cardiolog. Cu siguranță veți fi sfătuit și să renunțați la fumat, să mancați sănătos și să faceți miscare. Dacă ați primit o rețetă de medicamente, trebuie să le luați constant și corect. Dacă boala dumneavoastră este una gravă, precum infarctul, este posibil să vi se recomande tratamente complexe, precum implantarea unui stent sau operația de by-pass. Oricare ar fi situația în care vă aflați, urmați indicațiile medicului dumneavoastră.

În lipsa tratamentului, inima va suferi tot mai mult. În timp, oricare ar fi fost boala inițială, veți resimți senzația de sufocare și retenția de apă, simptomele principale ale insuficienței cardiace. Prin urmare, pentru a nu avea de suferit mai târziu din cauza insuficienței cardiace, respectați indicațiile cardiologului.

Cum se diagnostichează insuficiența cardiacă

Diagnosticul de insuficiență cardiacă se pune în urma unor investigații medicale complexe. Dar primul pas obligatoriu, ca în cazul oricărei alte boli, este să recunoașteți simptomele și să vă prezentați la cardiolog.

Dacă știți că suferiți de o boală cardiovasculară, controalele cardiologice periodice sunt obligatorii. Nu uitați să menționați medicului dacă vă simțiți mai obosit decât de obicei, dacă aveți respirație grea sau dacă aveți picioarele umflate și rețineți apa. Sunt primele semne ale insuficienței cardiace. O parte dintre pacienți vin la medic direct cu aceste simptome, fără să se știe cu vreo boală de inimă anterioară.

În urma discuției cu dumneavoastră și a examenului clinic, medicul poate cere diverse alte teste. Vi se va face o electrocardiogramă, o radiografie și o ecografie cardiacă. Pot fi necesare și analize de sânge. Câteodată poate fi nevoie și de teste mai complexe, precum coronarografia. Toate acestea sunt necesare pentru a evalua starea dumneavoastră generală și cât de grav e afectat cordul.

O dată ce vi s-a pus diagnosticul de insuficiență cardiacă, îl veți purta toată viața. Ea este o boală cronică, dar care se poate ameliora sau agrava în timp. De aceea testele medicale care vi s-au făcut inițial vor fi refăcute periodic, pentru a urmări evoluția bolii. Acesta este motivul pentru care este foarte important să mergeți la controale cardiologice periodice.

Tratamentul insuficienței cardiace

La fel ca și boala în sine, tratamentul insuficienței cardiace este unul cronic, de lungă durată. Dacă suferiți de insuficiență cardiacă, probabil cunoașteți deja indicațiile medicale pentru a vă ține boala sub control. Oricât de eficiente ar fi pastilele sau procedurile prescrise, cel mai important element al tratamentului este ca dumneavoastră – pacientul – să înțelegeți indicațiile medicului și să le respectați.

Probabil că ați primit o listă de pastile pe care trebuie să le înghițiți zilnic, conform unei scheme. Respectați întocmai acea schemă. Nu incercați să înlocuiți pastilele cu alte variante recomandate de vecini sau prieteni, fără să cereți sfatul medicului. Dacă vă simțiți rău, nu săriți la concluzia că este de vină vreuna dintre pastile și nu opriți tratamentul fără să aveți acordul cardiologului. De asemenea, dacă suferiți de alte boli sau urmează să vă operați, este obligatoriu să menționați că aveți o boală de inimă.

Pentru o viață ușoara, fără simptome, renunțați la sarea din bucate și înlocuiți-o cu alte condimente sănătoase.

În funcție de suferințele cardiologice pe care le aveți, este posibil să vi se recomande intervenții medicale complexe și tratament cu diverse dispozitive. Uneori pot fi necesare chiar operații pe cord, spre exemplu pentru repararea unor valve. Nu trebuie să vă sperie aceste intervenții dificile, ele și-au dovedit eficiența pe studii foarte mari și vă pot face să vă simțiți mult mai bine.

Dar dincolo de orice tratamente medicale, cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru inima dumneavoastră este să aveți un stil de viață sănătos. Dacă sunteți fumător, nu e niciodată prea târziu sau prea devreme să renunțați la acest obicei nociv. Este prima și cea mai bună măsură pe care o puteți lua pentru sănătatea dumneavoastră. La fel de important este să faceți mișcare. Dacă aveți kilograme în plus, este bine să slăbiți. Dieta dumneavoastră va suferi niște modificări – ar fi bine să mâncați cât mai puține dulciuri și grăsimi. Înlocuiți-le cu fructe, legume și cereale integrale. Sarea devine inamicul numărul 1. Retenția de apă și respirația grea, principalele supărări ale bolnavilor cu insuficiență cardiacă, sunt cauzate de mâncatul sărat.

Semne de alarma. Când trebuie să mă prezint la medic?

Insuficiența cardiacă este o boală cronică, de „cursă lungă”. Evoluția bolnavilor este oscilantă – veți avea perioade în care vă simțiți bine, fără simptome, dar și perioade în care boala vă va da bătăi de cap. De aceea este important să mergeți regulat la control, pentru a ști felul în care progresează boala. Dar la fel de important este să cunoașteți semnele de agravare ale ei, pentru a vă prezenta la medic atunci când tratamentul nu mai este suficient.

În primul rând, urmăriți-vă cu atenție starea de sănătate. Faceți mișcare în fiecare zi, chiar dacă asta înseamnă doar treburile casnice zilnice sau o plimbare ușoară până la piață. Dacă simțiți că nu mai puteți face eforturile cu care erați obișnuit, acesta poate fi un semn că inima suferă.

Este important să vă măsurați săptămânal câțiva parametri: pulsul, tensiunea arterială și greutatea. Dacă ați luat în greutate mai mult de 2 kg și observați că aveți picioarele umflate, asigurați-vă ca ați eliminat sarea din dietă. Dacă pulsul și tensiunea arterială sunt mai mici sau mai mari decât valorile normale, este posibil să fie nevoie de modificări în schema de tratament. În orice caz, este nevoie să vă prezentați la medic.

De obicei aceste suferințe apar în timp, de-a lungul câtorva zile sau săptămâni. Nu trebuie să le neglijați, ci să vă faceți o programare la medic. Dacă însă starea dumnevoastră se agravează brusc, dacă aveți febră, tuse sau senzație accentuată de sufocare, trebuie să vă prezentați de urgență la spital. Este posibil să aveți ceea ce în termeni medicali se numește „acutizare a insuficienței cardiace”, adică agravarea ei bruscă. Tratamentul este de obicei complex și se realizează în spital.

Viața cu insuficiență cardiacă

Diagnosticul de insuficiență cardiacă înseamnă o suferință destul de gravă și de lungă durată a inimii. El vine „la pachet” cu multe recomandări de tratament, cu un regim alimentar și cu sfaturi de viață sănătoasă. Boala este cronică, necesită urmarire medicală îndelungată și veți avea perioade când simptomele se vor agrava. Dar toate acestea nu trebuie să vă sperie. Insuficiența cardiacă nu trebuie să fie o dramă.

Trebuie să vă obișnuiți cu ideea că suferiți de o boală de inimă. Pe de o parte, asta înseamnă că trebuie să evitați eforturile intense și temperaturile prea înalte sau prea joase. În familie sau la petreceri, este bine să stați departe de mesele copioase și de alcoolul în exces. Evitați situațiile stresante și supărările. Dacă aveți neliniști legate de boala dumneavoastră, nu ezitați să apelați la ajutorul unui psiholog.

Pe de altă parte, insuficiența cardiacă nu vă condamnă la o viață de sanatoriu. Sunteți încurajat să vă reluați toate activitățile casnice (se include aici chiar și viața sexuala), să faceți piața și chiar să faceți sporturi ușoare și mișcare în aer liber. Trebuie doar să creșteți treptat cantitatea de efort și să vă opriți dacă simțiți durere sau sufocare.

Orice boală cronică se tratează cel mai bine în echipă. Pe lângă medicul dumneavoastră, cu care vă veți întâlni frecvent la controale, de mare ajutor vă sunt cei dragi. Ei vă pot ajuta să aveți un stil de viață sănătos și să respectați tratamentul prescris. Nu vă fie teamă să cereți ajutorul cu treburile casnice, atunci când efortul e prea mare pentru dumneavoastră. Discutați cu ei orice neliniste pe care o aveți în legatură cu starea dumneavoastra de sănătate și orice nelămurire despre diagnostic sau tratament.

Familia este cel mai important suport.