Stressul

» Cum imi afectează stress-ul sănătatea?

În momentul în care vă simţiti stresat, în organismul dumneavoastră se elibereaza diverşi hormoni (cum ar fi adrenalina sau cortizolul).

Nivelurile crescute ale acestor hormoni pentru o perioadă mare de timp ar putea să vă predispună la alţi factori de risc (hipertensiunea arterială, niveluri crescute de colesterol în sânge).

De asemenea, persoanele stresate au tendinţa să fumeze, să consume cantitaţi mari de cafea, să doarmă mai puţin sau să mănânce mai mult decat în mod normal.

Toate aceste lucruri nu fac decât să vă crească riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge.

» Cum pot reduce nivelul de stres?

Există metode prin care puteţi să vă scădeţi nivelul de stress pe care îl resimţiţi:

  • Începeţi un program de exerciţii fizice şi încercaţi să includeţi mai multă mişcare în fiecare zi; mişcarea este cel mai important lucru pe care îl puteţi face pentru a vă reduce nivelul de stress;
  • Reduceţi cantitatea de cafea pe o consumaţi. Cafeaua contine cofeină, care vă poate da o senzaţie de agitaţie. Dacă constataţi că după ce beţi cafea deveniţi anxios sau agitat, încercaţi să consumaţi mai puţină.
  • Vorbiţi cu familia şi cu prietenii dumneavoastră despre problemele prin care treceţi. Ei vă pot ajuta să treceţi peste acestea.
  • Încercaţi să vă găsiţi o ocupaţie plăcută care să vă ajute să vă deconectaţi de la problemele dumneavoastră. Puteţi să citiţi, să ascultaţi muzică, să mergeţi la plimbări, să jucaţi tenis sau lucrati in gradina.
  • O altă sugestie ar fi să vă luaţi un animal de companie. Astfel, veţi avea tot timpul o ocupaţie. Mai mult decât atât, persoanele care au în grijă animale de companie susţin că au un nivel de stress mult mai scăzut decât persoanele fără animale de companie.
  • Este important să aveţi parte atât de un program regulat de somn. Majoritatea persoanelor au nevoie de aproximativ 7-8 ore de somn pe noapte. Vă va fi mult mai uşor să adormiţi dacă vă impuneţi un program cu o oră de culcare şi o oră de trezire. Ca să adormă mai uşor, majoritatea persoanelor susţin că cititul în pat înainte de culcare îi ajută.
Recuperarea Cardiovasculara si Depresia